Logo

Burkina Faso

Situering

Burkina Faso, het vroegere Opper-Volta, is een sahelland met een oppervlakte van 274.000 km2 en 15 miljoen inwoners. Het is het derde armste land ter wereld. In de jaren '80 heerste er een grote hongersnood, het land werd toen opgenomen in het project Band-aid van Bob Geldhof. Het is gelegen tussen Ivoorkust, Niger, Mali, Togo & Ghana en heeft geen eigen watervoorziening. Het land is wat dat betreft afhankelijk van de rivier de Volta en de goodwill van Ivoorkust. Bobo-Dioulasso betrekt zijn water van de kleine rivier La Guingette. Noordelijk, boven Ouagadougou, grenst het land aan de Sahara. Zuidelijk is de natuur milder, weliger, vruchtbaarder en is het minder heet.

Burkina Faso is een Sahelland omringd door Mali (ten noorden), Niger (ten oosten), Benin, Togo, Ghana en Ivoorkust (ten zuiden). De hoofdstad is Ouagadougou. Burkina Faso is voornamelijk samengesteld uit een hoogteplateau van 250-350 meter. In 1995 bedroeg de bevolkingsdichtheid 37 personen per km2. De jaarlijkse bevolkingsgroei steeg van 2,5 % in 1995 naar 3,1 % in 2008.

Politiek

Politiek is het land stabiel, hoewel er een totalitair regime heerst. Er bestaan diverse etnische groepen en stammen, in het noorden vooral de Mossi. Tegen de grens met Niger en Mali zijn dat de Peuhl en de Toeareg. Dieper in het land zuidwaarts leven de Bobo, de Lobi en de Senoufo. Er heerst een vrijheid van godsdienst. De Lobbi zijn katholiek terwijl de Peuhl en de Mossi moslim zijn. Verder zijn er nog protestanten, maar in de dorpen in de brousse zijn de natuurgodsdiensten heel populair.

Economie

De grootsteden willen niet achterblijven en er wordt duchtig gerenoveerd en gebouwd. Ouaga 2000 is daar een typisch voorbeeld van. Het geeft de hoofdstad Ouagadougou, met zijn meer dan 3 miljoen inwoners, een panorama van Westerse, Arabische en Afrikaanse stijlen. Bobo-Dioulasso, 380 km zuidwaarts, is een economische hoofdstad van het land en telt meer dan 500.000 inwoners.

De stadscentra zijn het economische en financiële hart van deze steden, maar net buiten de stad bevinden zich de getto’s, waar de meeste mensen leven. Hun huisje is opgetrokken uit gedroogde aarde, wat rampzalig kan zijn tijdens het regenseizoen en stort gewoon in. Wie het iets beter heeft, bouwt met cementblokken.

De Burkinabe zijn meesters in het overleven, hoewel 85 % van de bevolking analfabeet is en overleeft met het opknappen van klusjes of landbouw. De kleine meertjes zijn goed voor wat visvangst, maar landbouw is toch de basis. Er wordt, waar water aanwezig is, zelfs rijst verbouwd. Soms 3 oogsten tijdens een goed regenseizoen. Ook wordt op diverse plaatsen aan veeteelt gedaan.

De stedelingen hebben een eigen zaakje in van alles en nog wat. Eigenlijk zou je Bobo-Dioulasso kunnen beschrijven als een grote, altijddurende rommelmarkt. Een winkeltje is soms niet meer dan 4 palen met een golfplaat erop. Er zijn massa’s kleine restaurantjes, buvettes en marktjes geopend vanaf de vroege ochtend tot laat na middernacht. De stad is druk bevolkt door verkopers, die je altijd wel weten te vinden als je op straat komt. Wie het echter niet ziet zitten, bedelt en jammer genoeg zijn de steden daar erg bevolkt mee: blinden, kreupelen…

De mensen leven buiten de steden in wat wij ‘krottenwijken’ zouden noemen : twee kamertjes, meestal zonder electriciteit of stromend water. Koken gebeurt op een houtvuurtje en een ‘marmitte’. De basisvoeding is gierst en mais, met een eenzaam stukje vlees of vis af en toe. De bladeren van de baobab, pitten van boomvruchten en andere plantedelen worden tot saus verwerkt. Groenten zijn verkrijgbaar, zoals het vele exotisch fruit, maar ze maken er door onwetendheid geen gebruik van.

De lonen zijn laag. Een ambtenaar verdient ongeveer 35.000 CFA per maand (ongeveer €50). Daarmee moet hij zijn huishuur betalen, kinderen laten studeren en overleven.

Reliëf & vegetatie

Burkina Faso is een vlak land. Het verschil tussen het hoogste en het laagste punt bedraagt slechts 600 meter. De gemiddelde hoogte situeert zich ergens rond de 400 meter in het centrum van het land en langs de grenzen schommelt dit tussen de 250 à 350 meter.

Bukina Faso kan je onderverdelen in 4 gebieden wat vegetatie betreft.

Sahelgebied

Het Noordelijke Sahelgebied

Dit gebied heeft een Sahelvegetatie : steppe (dor gebied) met enkele struiken en bomen. Volgende boomsoorten komen voor: Hyphaene thebaica, Acacia nilotica tomentosa, Acacia Raddiana, Aristida mutabilis, Aristida stipoidis, Grewia tenax, Andropogon gayanus tridentus. De neerslag in dit gebied bedraagt rond de 600 mm en is uitgespreid over maximum 8 maanden hoofdzakelijk tijdens het regenseizoen.

Het Zuidelijke Sahelgebied

De neerslag varieert er tussen de 600 en 750 mm uitgespreid over 7 à 8 maanden. De vegetatie bestaat hier ook uit bomen en struiken zoals in het noordelijke sahelgebied maar aangevuld met andere specifieke soorten voor deze streek : Acacia nilotica adansoni, Bauhinia rufescens, Caparis tomentosa, Cenchrus biflorus, Euphorbia balsamifera, Commiphora africana, Grewia florescens, Grewia villosa, Pterocarpus lucens, Boscia senegalensis. Combretum glutinosum, Combretum micranthum, Combretum nigricans, Acacia macrostachya. Deze zone heeft als bijnaam 'de brousse'.

Soudangebied

Het Noordelijke Soudangebied

Dit gebied bestaat uit savanne, aangevuld met bossen, waar landbouwactiviteiten plaatsvinden. De bevolkte gebieden hebben volgende boomsoorten : Acacia albida, Butyrospermum paradoxum parku, Lannea microcarpa, Parkia biglobosa, Tamarindus indica, Bombax costatum, Diospyros mespiliformis, Adansonia digitata. De minder bevolkte gebieden in deze sector bestaan uit Aristada adscensionis, Cenchrus biflorus, Schoenefeldia gracilis, Ziziphus mauritania, Cassia tora, Echinochloa, Ctenium elegans, Sida cordifolia.

Het Zuidelijke Soudangebied

Dit savannegebied is gekenmerkt door dicht beboste stroken met volgende boomsoorten : Antiaris africana, Monodora ternifolia, Pandantus candelabrum, Voacanga africana, Diallium guineense, Lophira lanceolata, Monotes kerstengu, Chlorophora exelsa, Carapa procera. De jaarlijkse neerslag ligt tussen de 1000 en 1400 mm, uitgestrekt over een periode van 4 à 5 maanden. Dit gebied bevat de meeste industrie en landbouw.

Scholing

In Burkina Faso kan slechts 1 persoon op 5 lezen en/of schrijven. Er zijn dus enorm veel analfabeten in het land. School is er gratis en verplicht voor kinderen van 7 tot 13 jaar, maar wegens gebrek aan leraars en door het feit dat kinderen thuis moeten helpen werken,maakt slechts 1/3 hiervan gebruik. Minder dan 1% van de Burkinese jeugd volgt een voortgezette opleiding aan de universiteit van Ouagadougou.

Betaalmiddelen

CFA is het officiële betaalmiddel van Burkina Faso, uitgereikt door de nationale bank van centraal West-Afrika.
In 1994 is de CFA gedevalueerd met 50%.

€1 = 656 CFA 1000 CFA = €1,53

Klimaat

Het land kent een Saharaklimaat. Van november tot en met maart is het er koel en droog. Van juni t/m oktober tijdens de winter is het er minder warm en regent het er de hele tijd. De neerslaghoeveelheid varieert van 1.300 mm in het zuid-oosten (meest vochtige streek van het land) tot 255 mm in het noorden. De temperaturen variëren gemiddeld van 25 tot 35 graden Celsius.