Logo

De vrienden

Wie zijn wij?

Herman Beysens, Ludo Delcroix en Berre van Mechelen.
Als oud-renners van een wielerploeg hebben wij in november 2000 meegereden in de ronde van Burkina Faso : 1600 km doorheen het derde armste land ter wereld.
Sinds 2008 heeft ook Paul Didden zich aangesloten bij de vzw.

Wat doen wij?

In Burkina Faso moeten veel vrouwen(en soms ook kinderen) 5 tot 10 km stappen om water te verkrijgen. Ze moeten door de brandende hitte naar een bron en dan die afstand terug overdoen met 20 liter water in kruiken op hun hoofd. Dat water is dan dikwijls nog verontreinigd met alle gevolgen van dien voor de gezondheid.

Daarom opteren wij voor het plaatsen van manuele waterpompen. Dit is voor ons een haalbaar project en laat de mensen toe om zelf te voorzien in hun levensbehoeften.

Naast die waterpompen steunen wij ook lokale initiatieven : rolstoelen, heropbouw schooltje, voedselhulp…

Hoe werken wij?

Stap 1: zoeken naar een plaats waar in de omtrek van minstens 5 km geen waterpomp aanwezig is. Er wordt steeds rekening gehouden met de mening van de ‘chef du village’ (belangrijkste man van het dorpje).

Stap 2: de opdracht tot het realiseren van een waterpomp wordt gegeven aan een lokale ondernemer (tewerkstelling).

Stap 3: er wordt een overeenkomst bereikt en een voorschot wordt betaald. De werken kunnen beginnen.

Stap 4: na de controle door ons persoonlijk of de pomp werkt en voldoende drinkbaar water geeft, wordt de factuur voldaan.

Er wordt door ons een nabeheer voorzien van 10 jaar en de pompen worden jaarlijks 2 maal gecontroleerd op de goede werking.